התקשרו עכשיו1-599-5000-59 דלג לתוכן המרכזי
צור קשר

הדברת נמלת האש - קטנה קטנה, אבל מטרידה גדולה

נעקצים בחצר ולא יודעים ממה? יתכן שאתם סובלים מנמלת האש הקטנה!
 
רקע:
נמלת האש הקטנה היא מין פולש מזיק ביותר לאדם ולסביבה. האיחוד הבינלאומי לשמירת טבע נתן לה "מקום של כבוד" ברשימת 100 המינים הפולשים הגרועים ביותר בעולם.
כשמה כן היא - "קטנה" ואפילו קטנה מאוד. גודלה כמילימטר וחצי בלבד. קשה מאוד להבחין בה. היא עוקצת וגורמת מטרדים קשים לבאים איתה במגע.
על פי הערכות חוקרים פלישת נמלת האש הקטנה לארץ התרחשה באמצע שנות ה-90 באמצעות משלוח עץ שהגיע לקיבוץ אפיקים. רק בשנת 2006, כ- 10 שנים אחרי, ולאחר תלונות רבות של אנשים מקיבוצי עמק הירדן, הבינו שמדובר בנמלת האש הקטנה.
 
פנו אלינו להזמנת שירותי זיהוי נמלת האש הקטנה ותאום הדברה

אופן ההתפשטות נמלת האש

היא שייכת לקבוצת  הנמלים "הטרמפיסטיות" - נמלים המועברות ממקום למקום באמצעות בני אדם. בצורה זו היא מתפשטת לאזורים חדשים בארץ. ההתפשטות מהירה מאוד - לפני שנים ספורות היו ידועים מספר מוקדי נגיעות בקיבוצים אחדים בעמק הירדן, כיום קיימים עשרות יישובים נגועים מצפון הארץ ועד דרומה. "ניטורים שירותי אקולוגיה" ערכה עבור המשרד להגנת הסביבה סקר ארצי לאיתור מוקדי התפשטות נמלת האש הקטנה בארץ. במסגרת הסקר בוצע פיקוח ומעקב יחד עם ועדת היגוי בין משרדית שכללה נציגים ממשרד החקלאות, הבריאות והגנת הסביבה. מטרת הועדה - הכחדת נמלת האש הקטנה מישראל - לא הושגה.

לקריאת כתבה שפרסמנו על נמלת האש הקטנה לחצו כאן

טל ויינברג, עורך הסקר מספר: "גילינו דבר מעניין וחמור כאחד. מצאנו נמלים במשתלות מסחריות. כלומר, ההערכה שהייתה לנו שהנמלים מופצות בארץ ע"י שתילים שאנשים מעבירים ממקום נגוע למקום לא נגוע הייתה נכונה באופן חלקי בלבד. מצאנו שמאות ואולי אלפי קינים של נמלת האש הקטנה נמכרים יום יום במשתלות לאנשים תמימים ובמקרים רבים לקבלני גינון תמימים ע"י בעלי משתלות תמימים". על מנת לעצור את התופעה החמורה הזו פנה המשרד להגנת הסביבה לבעלי המשתלות הנגועות והנחה אותם לבצע הדברות. כמו כן, המשרד להגנת הסביבה יידע את הציבור על כל משתלה נגועה שלא ביצעה את ההנחיות במלואן. נכון להיום  ממשיכות הבדיקות במשתלות והממצאים לא מעודדים.
 

ההיבט האקולוגי של פלישת נמלת האש הקטנה

מינים פולשים נחשבים כיום לגורם מרכזי בחשיבותו הפוגע במגוון הביולוגי ובמערכות אקולוגיות.
נמלת האש הקטנה מחסלת אוכלוסיות שלמות של מיני נמלים מקומיות ופוגעת בחרקים, עכבישים, וחולייתנים כמו זוחלים ואחרים. המטרד הנגרם לאדם כתוצאה מעקיצת נמלי האש, עד כמה שזה ישמע אולי אכזרי, הוא המזל שלנו. נניח שהנמלה לא הייתה עוקצת בני אדם (אגב, מינים פולשים רבים אינם מהווים נזק ישיר לאדם ולכן לצערנו לא מטופלים) – היו יכולים לעבור עוד עשרות שנים ויותר עד שהיו מגלים את קיומה בארץ. התגובה לעקיצת נמלת האש הקטנה, מהווה מבחינתנו כעין סמן ביולוגי (ביו-אינדיקטור) רב חשיבות למאמצינו לניטור ומניעת התפשטות הנמלים. 

הדברת נמלת האש הקטנה:

ניטורים שירותי אקולוגיה מוכרת תכשירים ומספקת פתרונות הדברה לנמלת האש הקטנה. מבין לקוחותינו: קיבוצים, משתלות, גני אירועים, מועצות אזוריות, חברות הדברה ולקוחות פרטיים.
 
נמלים נחשבות לחרק חברתי החי בקבוצות. כל קבוצת נמלים מורכבת ממלכה המייצרת ביצים, פועלות, זכרים וחיילות. לכל קבוצה קן משלה המשמש: כמקום לאגירת מזון, כבית לגידול הצאצאים וכמקום מסתור. הדברת נמלים מחייבת פגיעה בקן וחיסול המלכה.
לנמלת האש הקטנה מספר מאפיינים המקשים על הדברתה: 1. הקן אינו גלוי. 2. בקן מספר מלכות. 3. הנמלים יוצרות "מושבות על" – מושבה המורכבות ממספר רב של קינים שפרטיהם חיים בשלום זה עם זה (אין תחרות בין פרטים מקן אחד לקן אחר). שיטת ההדברה המקובלת כיום היא באמצעות שימוש בפיתיונות רעילים המפוזרים באופן אחיד על פני  שטח הנגיעות. הפועלות אוספות את הפיתיונות לקן וכך מביאות לחיסולו. החומרים הקיימים היום אינם סלקטיביים לנמלת האש הקטנה ופוגעים גם בחרקים אחרים אשר אינם יעד ההדברה.
 
 

טיפול בנמלת האש הקטנה
טיפול בנמלת האש הקטנה